Bonje in de Eemshaven

Greenpeace en Essent zijn het weer eens met elkaar oneens. Greenpeace liet op 25 januari jongstleden een rapport verschijnen, opgesteld door Ecofys, met de titel “Werkgelegenheidseffecten door wind en kolen in Eemshaven, Friesland en Groningen“. Strekking van dit rapport: Windenergie levert duizenden groene banen op, en windenergie op land en op zee levert tien keer meer permanente werkgelegenheid op dan kolencentrales. Als Groningen en Friesland kiezen voor windmolenparken levert dat tot 14.000 banen op.

Zo’n conclusie geeft de groene burger weer moed. Maar is het eigenlijk wel zo simpel ? Volgens Essent in ieder geval niet. In haar reactie van stelt Essent dat het rapport niet alleen onvolledig, maar zelfs misleidend is. En ik denk dat Essent daar eigenlijk wel gelijk in heeft.

Een dergelijke polemiek wordt snel een potje cijfergooien. Meestal ligt mijn sympathie dan mij de groenste polemist. Maar dit keer denk ik dat Greenpeace/Ecofys zich er een beetje te makkelijk hebben afgemaakt. Allerlei (vaak impliciet) veronderstellingen over de toekomst maken dat hier toch vooral appels en peren met elkaar vergeleken worden. Ja, windenergie levert veel werkgelegenheid op. Neen, dit rapport bewijst niet dat dat meer oplevert dan investeringen in fossiele energieopwekking. Maar volgens mij moet dat ook niet het (hoofd)argument zijn om te investeren in duurzame technologieæn.

Een interessant discussie voor mensen die geònteresseerd zijn in voorbeelden van het langs elkaar heenpraten op verschillende schaalniveau’s.

Comments are closed.